Mat till babyshower

Vilken typ av mat man har på en babyshower varierar. Det allra vanligaste är att det bjuds på något lite enklare, men skulle man gärna vilja slå på stort så är det såklart fritt fram. Ibland väljer vissa att skippa maten helt och lägga lite extra krut på sötsakerna istället. Beroende på vilken tidpunkt, årstid och tema man bestämt sig för kan man anordna babyshowern på lite olika sätt. Är det högsommar och strålande sol kanske en picknick i det gröna passar bra? Eller kanske älskar mamman havet, varför då inte duka upp vid sjöboden och köra en räkfrossa, babyshower edition?

Brunch

Brunch uppkom i USA så tidigt som 1895 och är en sammanslagning av frukost och lunch. Detta var något som förr förespråkades på söndagar och lever väl kvar lite grann än idag. Varför inte skämma bort den blivande mamman med detta fantastiska påfund och bjud på en stor och härlig brunch. Ladda upp med godsaker så som frasiga våfflor, fruktiga smoothies, scones och färskpressad juice. Det kommer garanterat bli en succé. Här hittar du en mängd olika recept på mat som passar på en brunch.

Afternoon Tea

Afternoon tea härstammar från 1800-talet och är en brittisk tradition. Tanken med afternoon tea var att man mellan lunch och middag tog en kopp te med tilltugg för att stilla eftermiddagssuget. Traditionen är väldigt stor i England men har börjat sprida sig till andra delar av världen, inte minst Sverige. Oftast består afternoon tea av scones, marmelader, sandwich, bakverk och kakor. Detta passar ju väldigt bra om man har en teälskande väninna. Här hittar du massor av trevliga recept som passar bra till afternoon tea.

Picknick

Vem tycker inte om en picknick? Skall babyshowern hållas på sommaren så varför inte flytta ut hela kalaset på en picknick. Pimpa träden i närheten med ballonger och girlanger för att skapa en härlig stämning. Ta med mat som passar bra att stoppa ner i korgen så som sallader, mackor, wraps, smoothies m.m. Försök att tänka på vad mamman har för favoriter och låt det slinka med i korgen helt enkelt. Här hittar du ett gäng bra recept som kanske kan passa till er picknick.

Snittar

Kanske vill ni bjuda på något väldigt enkelt och som kan förberedas i förväg? I så fall passar ju snittar perfekt. Något lite matigt som bryter av från det söta men som inte kräver så mycket jobb. Ni kan till och med hjälpas åt genom att dela upp förberedelserna bland gästerna. Låt alla ta med sig var sin typ av snittar så blir det enkelt och smidigt för alla. Satsar man på kalla snittar kan de med fördel förberedas dagen innan. Här hittar du en mängd recept på olika snittar.

Ostbricka

En ostbricka fylld av goda ostar, kex, vindruvor, jordgubbar, fikon, nötter och meloner. Kan det bli bättre eller enklare för den delen? Det krävs ingen större matlagning utan det är bara att skära upp och servera. Det som är viktigt att tänka på är dock att man helst inte ska äta opastöriserad ost när man är gravid. Titta gärna på livsmedelsverkets hemsida om du känner dig osäker på vad som gäller. Här hittar du lite olika recept på tilltugg som passar bra på en ostbricka.

Alkoholfria drinkar till babyshower

Fokus ligger ju ofta på mat och bakverk men man skall inte glömma bort att något festligt att dricka alltid höjer stämningen lite extra. Eftersom mamman bör dricka alkoholfritt är det bäst att erbjuda alla gäster alkoholfria drinkar. Det finns massvis av goda drinkar som är alkoholfria och som passar till en festlig babyshower.

Alkoholfri Mojito

Virgin Mojito

Ingredienser, 2 glas:

 • 2 msk råsocker
 • 4 kvistar färsk mynta
 • 2 lime
 • 3 dl fruktsoda
 • Is

Stöt råsocker och mynta i en mortel. Häll i ett glas tillsammans med saften från limen och fruktsodan. Tillsätt isbitar.

Alkoholfri drink med hallonsrobet

Hallonsorbetdrink

Ingredienser, 2 glas:

 • 2 ringar ananas
 • ½ dl hallon, färska eller frysta
 • 2dl fruktsoda/sprite/7-up
 • 1dl ananas juice
 • 2 skopor hallonsorbet

Skär ananasen i bitar. Blanda alla ingredienser förutom glassen och häll upp i glasen. Lägg i en skopa glass och rör om försiktigt.

Alkoholfri drink med mango

Mangocolada

Ingredienser, 2 glas:

 • 1 apelsiner
 • 1/2 mango
 • 200 ml kokosmjölk
 • 4 msk strösocker

Pressa saften ur apelsinerna. Skala och skär bort kärnan av mangon. Mixa apelsinsaft, mango, kokosmjölk och socker och servera i glas.

Citrondrink utan alkohol

Lemon Fusion

Ingredienser, 2 glas:

 • 1-2 citronskivor
 • 2 dl alkoholfritt rosévin
 • 1 dl soda
 • is

Häll upp isen i ett glas, fyll på med rosévinet och soda. Dekorera med citron antingen i drinken eller på glasets kant.

Färgade drinkar

De klassiska färgerna på en babyshower är ju som bekant rosa och blå. Vill man få lite extra klatschiga färger på drinkarna som serveras kan man ju alltid använda sig av karamellfärg. Har ni picknick och t.ex. bjuder på bulle och mjölk kan de ju vara festligt med lite rosa mjölk till just en babyshower.

Gör drinkarna extra tjusiga

Dekorera dina glas och flaskor så de blir extra tjusiga och tänk på att du t.ex. inte alltid behöver använda traditionella glas. Man ser mer och mer att drinkar serveras i andra roliga alternativ, såsom bland annat fina glasburkar. Varför inte servera drinken i en nappflaska? Låt fantasin flöda! Gillar man sådan humor kan ju t.ex. bålen serveras in en nyinvesterad potta som familjen sedan kan få i present.

Här nedan ger vi dig lite inspiration till hur man kan skapa extra fina och passande drinkar till din babyshower. Att t.ex. frysa in småblommor i iskuber blir väldigt fint. Ta hjälp av ett kuljärn och gör frysta melonkulor att ha i drinken.

Mjölk och kakor med sugrör igenom.
Söt drink till babyshower
Alkoholfri drink i flaska
Passande drink till babyshower
Drink till babyshower
Mjölkdrink med mustasch
Iskuber med blommor
Enkel alkoholfri drink
Rolig drink till babyshower
Glas med sockerkant
Fina melonkulor i drinken
Hjärtformade iskuber
Servera drinken i burkar

Glöm inte sugrör

Glöm inte heller bort sugrören! Sugrör är billiga och lätta att dekorera för att passa extra bra till en babyshower. Det blir helt enkelt lite festligare med ett fint sugrör till drinken. Läs mer om var du kan köpa fina sugrör och hur du enkelt kan dekorera dem med hjälp av våra mallar.

Skapa en passande dukning

Genom att skapa en fin och passande dukning kan du verkligen se till att du får en fin helhet på din babyshower. Se till att dukningen överensstämmer med de övriga dekorationerna och att du använder samma färgtema som på allt annat. För fler tips och inspiration på dukning till babyshower, gå till sidan "Dukning".